Seseorang itu tidak akan berkhayal jika dia sudah mengetahui.

Lihatlah juga di luar jendela hati ini agar pandangan lebih meluas.

Followers

Thursday, October 15, 2009

Berkelah bersama keluarga dan rakan-rakan.

Keceriaan terukir di wajah mereka, anak-anak dan rakan taulan berkongi suka dan duka. Nuun jauh di kanan atas sekali ialah blogger 'insan marhaem'.


Salah satu aktiviti riadah yang mesti kita laksanakan ialah bersama keluarga dan rakan-rakan ialah berkelah pada hari-hari cuti. Pilihlah tempat-tempat yang sesuai agar keharmonian kekeluarga boleh terbina. Insan-insan terdekat dengan kita ini mempunyai hak untuk disantuni dan diberi ruangan masa bermanja dan bergaul rapat.

Reka bentuk ciptaan kreatif 'meja buluh' projek JIM SPT di dalam program Kem Membina Keunggulan Diri di Sungai Trong Taiping 2007.

Berkelah dapat mendekatkan diri dengan Allah SWT. Dengan meneliti dan memikirkan segala ciptaan Allah yang Maha Hebat dapat mengukuhkan keimanan bertapa kerdilnya kita ini. Tiada nilai diri ini jika dikaji asal usul kita ini. Jadi tentu tidak layak kita menepok dada, sombong dan angkuh dengan sedikit kehebatan diri, ilmu serta harta-benda yang kita miliki.

Berdoalah agar dengan berkelah ini Allah campakan kedamaian dan ketenangan kepada minda, fizikal dan rohani kita. Disamping beribadah secara khusus seperti solat, puasa, zikir, bersedekah dan sebagainya yang yang pasti menjadi sebab-musabab yang akan mengundang pahala dengan ketenangan. Kita mohon Allah SWT menguniakan nikmat dan hikmahnya apabila kita bersama beriadah dengan berkelah bersama keluarga dan rakan-rakan ini.

Tanda mereka sepakat, sehati dan sejiwa pakaian pun serupa. Dahulu digelar "boria" sekarang dipanggil "sedondon dan yang tengah itu ialah Hajjah Eida Khairani Ketua Wanita JIM SPT sesi 2009~2011.

Tidak dapat dinafikan dengan aktiviti sebegini dapat kita bersilaturahim merapatkan kemesraan dan kasih sayang antara kita. Sudah pasti slogan “hubbul akh” atau kasihkan sahabat yang kita amalkan dapat kita praktikan dan tingkatkan lagi di sini. Kemuadian segala kerja-buat atau program-program mendapat sokongan padu dari keluarga dan rakan taulan insyaAllah.

No comments: