Seseorang itu tidak akan berkhayal jika dia sudah mengetahui.

Lihatlah juga di luar jendela hati ini agar pandangan lebih meluas.

Followers

Saturday, July 6, 2013

Aku tersentuh ingatkan Nana.

Semalam semasa aku duduk di sebelah Along yang memandu kereka ke Flat Hijau Sg Nibong adikku Mak Yang talipon mencerita yang dia berjumpa Nana 2 kali.

Pertama kerana cikgu sekolah Nana menghubunginya melalui bapa Nana yang mereka tidak boleh membuat IC Nana sebab Mak Yanglah nama yang layak kerana tercatit di surat beranak Nana nama Mak Yang. 

Kedua di Pejabat Pendaftaran semasa membuat IC Nana. Nana menangis kerana ingin mengikut Mak Yang. Manakala Mak Yang memujuknya yang buat ketika ini kami tidak mampu mengambil alih penjagaan Nana.

Sudah hampir 3 tahun kami terpisah. Nana menjadi anak asuhan aku sejak umurnya 3 tahun. Setelah 6 tahun bersama kami ibu kandungnya mucul dan menuntut penjagaannya. Perang besar juga kami beberapa kali di Pejabat Agama, di Balai Polis malah di rumah juga.

Aku terasa amat bersalah kerana tidak mampu mengambil Nana kembali kerana akur dengan undang-undang. Nana sentiasa didalam doa harianku agar dia baik-baik bersama ibu kandungnya. Tetapi sangkaan aku meleset sekali. Rupanya Nana di dera dan aku difahamkan telah berlaku kes polis.

Jauh di dalam hati aku ini masih mengharapkan Nana dapat kembali ke pangkuan kami walaupun dia cuma aanak angkat.

Ya Allah tenangkan jiwa aku, adik aku, keluarga aku jga keluarga Nana dan yang paling penting seekali diri Nana itu sendiri. permudahkan dan percepatkan proses ini. Amin ya Rabbal Alamin

2 comments:

insan marhaen said...

Kekadang kita tak punya kuasa untuk mengubati hati yang luka melainkan masa...

Ariff Budiman said...

Insyaallah suatu hari pasti Allahg akan mendengar rintihan cikgu. Kami akan turut sama berdoa agar segalanya di permudahkan